عسل در طب چینی
عسل در طب چینی
در حدود ۲۰۰۰ سال قبل از میلاد، عسل توسط پزشک چینی شن نانگ، بعنوان دارو نام برده شده است. در کتاب “۵۲ نسخه درمانی” مربوط به قرن ۳ قبل از میلاد، نسخه های دارویی حاوی عسل یافت میشود؛ همچنین بر طبق طب سنتی چین، عسل خصوصیت متعادلی (یین و یانگ) دارد، و بر طبق اصول عناصر زمین عمل می¬کند و وارد ریه و طحال و مجاری روده بزرگ میگردد. تعداد زیادی از نسخه¬ها و فرمول ¬های درمانی در پزشکی شرقی وجود دارد که شامل عسل می¬باشد. آقای کریستوفر گوسا، پزشک متخصص در طب سنتی چین، دستورالعمل زیر را در باب استفاده از عسل در طب چینی، منتشر کرده است:
عسل در چین با نام فنگ¬می شناخته می¬شود و قادر است انرژی یین را تقویت کرده و طحال را نیرومند سازد. جدا از ارزش¬های دارویی فراوان شناخته شده عسل، در چین بعنوان غذایی محبوب با خواص درمانی فراوان شناخته می¬شود. در کتاب چینی “چکیده داروها” که کتابی قاعده¬مند در باب طب سنتی چین می باشد و داروساز لیی شیزن در دوران سلسله مینگ (۱۳۶۸- ۱۶۴۴) نگاشته است، ذکر شده عسل می¬تواند تب را برطرف کند، سموم را پاک سازی کند، درد را تسکین داده و با از دست دادن آب بدن مقابله کند. لیی شیزن، نشان داد که خوردن عسل به طور منظم منجر به بهبود بینایی چشم شده و انرژی بدن را افزایش می دهد. همچنین در کتاب او ذکر شد که خوردن عسل هر روز صبح می¬تواند از خشکی بدن جلوگیری کرده و برای درمان سرفه¬های مزمن نیز مفید است.
بر طبق اصول طب سنتی چین، عسل دارای خواص زیر میباشد: متعادل، شیرین کننده و غیر سمی بوده که وارد ریه، طحال و مجاری روده بزرگ می¬شود؛ ریه را مرطوب نگه می¬دارد، درد را تسکین می¬دهد و سموم بدن را دفع می¬کند. همچنین عسل سرفه ناشی از خشکی ریه¬ها را درمان می¬کند؛ یبوست ناشی از خشکی روده بزرگ را درمان و دردهای معـده¬ای را بهبود میبخشـد. التهاب و سوزش عمیق بینی، زخـم¬های دهانی، طاول و سوختگی پوست را درمان می¬کند.
سویی وان، خلاصه می¬کند که عسل در طب سنتی چین بمدت دو هزار سال در درمان بسیاری از بیماری¬ها کاربرد داشته است. در طب سنتی چین، عسل با ترکیبی از زهر زنبور، بره¬موم، ژل رویال، گرده و دیگر داروهای گیاهی استفاده می¬شده است.
منابع
کتاب فراورده های زنبورعسل، شهرام دادگستر، انتشارات پژوهش
YuntaoDai et al., Honey in traditional Chinese medicine: A guide to future applications of NADES to medicines. Advances in Botanical Research. 2021
نظرات